Kreatívne klastrové organizácie

Zaujíma vás téma kreatívnych klastrov? Pripravili sme pre vás materiál, v ktorom sa o uvedenej problematike dozviete viac!

Kreatívne klastre sú dynamické siete spoločností, startupov, umelcov a vzdelávacích inštitúcií, ktoré spolupracujú na inováciách a kreatívnych projektoch. Nachádzajú sa zväčša v mestách, kde je vysoká koncentrácia talentov a tvorivej energie.

Ich cieľom je prepájať kultúru, technológie a podnikanie, čo vedie k rozvoju nových produktov, služieb a dokonca celých priemyselných odvetví.

Ambíciou dokumentu je vysvetliť:

  • čo presne kreatívny klaster je,
  • aké sú jeho hlavné charakteristiky,
  • ako sa líši od tradičných priemyselných klastrov,
  • význam prepojenia kreativity a inovácií,
  • ich vplyv na hospodársky rast a rozvoj spoločnosti,
  • aké podporné mechanizmy kreatívnych klastrov je možné využiť na území SR.

Cennou súčasťou materiálu je aj zdieľanie príkladov dobrej praxe zo Slovenska a zo zahraničia, ktoré poskytnú reálny vhľad do praxe fungovania kreatívnych klastrov a poukážu na ich vplyv na miestne, regionálne a medziregionálne ekonomiky. 

Nižšie nájdete zhrnutie dôležitých informácií k téme kreatívnych klastrov. Tí, ktorí majú záujem o podrobnejšie informácie, ponúkame možnosť stiahnuť si celý dokument na konci článku.

Kreatívna klastrová organizácia predstavuje organizované úsilie aktérov KKP s cieľom podporovať konkurencieschopnosť prostredníctvom spoločných aktivít ako sú:

  • veda a výskum,
  • sieťovanie,
  • vzdelávanie,
  • internacionalizácia,
  • marketing a rozvoj ľudských zdrojov.

V tomto smere je dôležité definovať klaster ako prepojenú a širokú sieť rôznorodých aktérov schopných a ochotných spolupracovať. Ide teda o systém výmeny informácií a znalostí. Klastrové organizácie sa stále viac začleňujú do politík regionálneho rozvoja v rámci EÚ, pričom ich vznik môže byť podporený cieľmi uvedenými v stratégiách regionálneho rozvoja (spravidla prostredníctvom klastrových politík).

Viac k tejto téme si môžete prečítať v dokumente.

Konkrétne výhody sú:

  • zdieľané informácie,
  • spolupráca,
  • vzdelávanie,
  • poradenstvo,
  • inovácie
  • internacionalizácia.

Medzi ďalšie výhody môžeme zaradiť vytvorenie väzieb medzi aktérmi v kreatívnych a pridružených odboroch, hlavne na základe ich súčasných potrieb ako aj poskytnutie zázemia pre sieťovanie kreatívnych priemyslov s verejnou správou, výskumnou infraštruktúrou a neziskovým sektorom.

V neposlednom rade aj podpora tvorivosti a zdieľania nových ideí (produktivita), nižšie prevádzkové náklady (zdieľanie nákladov) a konkurenčná výhoda na trhu (spoločná identita a možnosť preniknúť na nové trhy).

Viac k tejto téme si môžete prečítať v dokumente.

Vznik klastrových organizácií je spojený s identifikáciou a systematickou prácou so spoločnými potrebami aktérov ako aj s mapovaním aktérov a ich aktivít, spravidla prostredníctvom prieskumu daného odvetvia na danom území (mesto/kraj).

Kľúčovým bodom je dôkladná SWOT analýza ohľadom pôsobenia klastra, hľadanie duplicít resp. prienikov s existujúcimi organizáciami. Cieľom je nastaviť prínosné podmienky pre členov a nie duplikovať aktivity podobných iniciatív.

mapovanie  →  SWOT analýza  →  nastavenie podmienok spolupráce  →  riadenie klastra

Viac k tejto téme si môžete prečítať v dokumente.

Nevyhnutným krokom je výber zodpovednej osoby za manažment kreatívneho klastra so zameraním na aktivity spojené s rozvojom ľudských zdrojov, sieťovanie, vzdelávanie, internacionalizáciu, marketing, veda a výskum, rozvoj konkurencieschopnosti.

Dôležité je zamerať sa na zloženie členov klastra. Spravidla sa jedná o mikro (do 10 zamestnancov) a malé podniky (10-49 zamestnancov).

Cieľom je vytvoriť ideálny priestor pre pôsobenie aktérov odvetvia KKP, primárne v podobne mentoringu, zdieľania informácií/znalostí, sieťovania interných/externých aktérov, lobbingupropagácie klastrovej organizácie a jej členov.

Viac k tejto téme si môžete prečítať v dokumente.

Súčasný stav je spojený primárne s klastrovými iniciatívami, ktoré majú často formu asociácií/združení/klubov a podobných podporných organizácií.

Iniciatívy aj klastrové organizácie sú zamerané na podporu aktérov v tom, čo v súčasnosti potrebujú – konkrétne sa jedná o potreby (mentoring, vzdelávanie, sieťovanie, marketing, rozvoj podnikania, lobbing, zaobstaranie potrebných služieb), ktoré sa môžu v čase meniť.

Na území SR predstavujú klastrové iniciatívy určité podhubie pre rozvoj klastrových organizácií.

Viac k tejto téme si môžete prečítať v dokumente.

Trenčiansky kreatívny klaster

je klastrová iniciatíva sieťovania aktérov KKP v nadväznosti na projekt Trenčín 2026 – Európske hlavné mesto kultúry (EHMK). V rámci projektu prebiehajú stretnutia za
účelom zdieľania znalostí a skúseností s rozvojom KKP a cieľom vytvorenia kreatívnej klastrovej organizácie, ktorá bude stavať na lokálnom kreatívnom ekosystéme. Charakteristickou črtou kreatívneho klastra je jeho pôvod z Bid Book, ktorý vytvorili členovia tímu Trenčín 2026, občania, umelci, konzultanti, združenia a organizácie. Spoločne vytvorili podhubie pre vznik Trenčianskeho kreatívneho klastra, ktoré sa formuje prostredníctvom stretnutí a workshopov na základe príkladov dobrej praxe zo zahraničia (Zlínsky kreatívny klaster).

Košický kultúrny klaster

je aktivita nadviazaná na stratégiu kultúry a akčného plánu rozvoja mesta. Jedná sa o regionálne združenie vzájomné prepojených organizácií.
Dôležitým prvkom je dôraz na zvýšenie konkurencieschopnosti prostredníctvom svojho pôsobenia. Klaster je naviazaný na mapovanie potrieb a nastavenie podmienok pre fungovanie klastra prostredníctvom stretnutí a workshopov, podobne ako v prípade Trenčianskeho kreatívneho klastra. Prečítajte si záverečnú správu z prvej fázy výskumu kreatívneho klastra.

Slovak Game Developers Association (SGDA)

je občianske združenie, ktorého cieľom je vylepšovať podmienky pre vývoj digitálnych hier na Slovensku. Súčasne sa zameriava na systematickú podporu herných vývojárov a startupy. Kultivuje prostredie kreatívneho priemyslu prostredníctvom vzdelávania odborníkov i širokej verejnosti v oblasti digitálnych hier. Jedná sa o klastrovú iniciatívu, ktorá organizuje rôznorodé aktivity pre komunitu herných vývojárov a zvyšuje povedomie o hernom priemysle.

Viac k tejto téme si môžete prečítať v dokumente.

Basque Dictrict of Culture and Creativity

Ide o kreatívny klaster, ktorý je zameraný na meniace sa potreby zástupcov KKP, pričom BDCC je regionálne zameraný klaster pre aktérov Baskicka. Unikátnosť spočíva v poskytovaní služieb na rôznych úrovniach v spojitosti s vývojovým štádiom svojich členov v danom regióne.

Future Fashion Factory

Klaster, ktorý je primárne zameraný na podporu odvetvia fashion dizajnu. Daný klaster reflektuje súčasné trendy a prepája aktérov s cieľom podporiť ich inovačné aktivity.

Zlínsky kreatívny klaster

je aktérom, ktorý je zameraný na podporu regiónu ako centra KKP. Vznikol v nadväznosti na projekt mapovania KKP v Zlínskom kraji.

Clwstwr

je klastrová organizácia, ktorá združuje podniky, organizácie a odborníkov z oblasti filmového priemyslu a súvisiace dodávateľské reťazce. Členskú základňu tvoria malé a stredné podniky, mikropodniky a samostatne zárobkovo činná osoba, aby mohli konkurovať globálnym, vysoko integrovaným mediálnym spoločnostiam.

Kreatívny Folkestone

Tento klaster predstavuje kultúrnu štvrť, ktorá podporuje miestny kreatívny ekosystém. Patria sem dizajnéri, filmári, hudobníci, dizajnéri webových stránok, umelci a maloobchod, ktorí sídlia v zrekonštruovaných budovách.

Viac k tejto téme si môžete prečítať v dokumente.

1. Prieskum a mapovanie KKP s cieľom identifikovať vzájomné potreby aktérov a ich rozvojové možnosti a SWOT analýza pôsobenia klastra;

2. Aktivizácia aktérov a ich sieťovanie (hľadanie prienikov pre členov);

3. Výber miesta pôsobenia kreatívneho klastra;

4. Nastavenie riadenia – výber zodpovednej osoby za manažment kreatívneho klastra so zameraním na aktivity spojené s rozvojom ľudských zdrojov, sieťovanie, vzdelávanie, internacionalizáciu, marketing, vedu a výskum, rozvoj konkurencieschopnosti;

5. Strategické plánovanie – nastavenie priorít smerovania kreatívneho klastra;

6. Formalizovanie klastrovej organizácie najčastejšie sa jedná o registráciu záujmového združenia v príslušnom registri(Register záujmových združení právnických osôb). Informácie o registrácií nájdete na webovom sídle Ministerstve vnútra SR.

7. Proces certifikácie (rozvoj KKP a pôsobnosť klastra) – hľadanie prienikov s existujúcimi entitami doma a v zahraničí. Podrobný postup nájdete na webovej stránke www.inovujme.sk.

Viac k tejto téme si môžete prečítať v dokumente.

V súčasnosti je možné uchádzať sa o finančnú podporu určenú pre rozvoj a podporu  klastrov, prípadne rôznych foriem klastrových iniciatív v rámci niekoľkých podporných programov na európskej aj národnej úrovni. Nižšie uvádzame prehľad niektorých z nich:

Kreatívna Európa 

  • Európske siete kultúrnych a kreatívnych organizácií

Cieľom podpory Európskych sietí kultúrnych a kreatívnych organizácií je zvýšiť kapacity európskych kultúrnych a kreatívnych sektorov čeliť spoločným výzvam a rozvíjať talenty, inovovať, prosperovať a vytvárať pracovné miesta a rast.

  • Európske platformy pre podporu umelcov

Na účely tejto akcie sa v projektoch vytvoria platformy, zložené z koordinujúcej organizácie a členských organizácií so spoločnou umeleckou redakčnou a brandingovou stratégiou.

Kontakt: zuzana.duchova@cedslovakia.eu

 

Poslaním platformy  je vytvárať európsky online hub pre zainteresované strany v klastroch (klastrové organizácie, tvorcov politík a ďalšie súvisiace zainteresované strany z klastrového ekosystému) a byť referenčným jednotným kontaktným miestom pre zainteresované strany z tretích krajín, ktoré sa snažia vytvoriť partnerstvá s európskymi partnermi.

 

Ministerstvo hospodárstva SR

  • Podpora priemyselných klastrových organizácií

Dotácia je určená na vznik a rozvoj priemyselných klastrových organizácií na regionálnej a nadregionálnej úrovni a zvýšenie konkurencieschopnosti členov priemyselných klastrov prostredníctvom podpory ich vzájomnej spolupráce ako aj posilnenie ich postavenia v medzinárodnom meradle.

Kontakt: tanistrak@mhsr.skvyzvy@mhsr.sk

 

CERV – Občania, rovnosť, práva a hodnoty

V rámci programu sú podporované aj strešné organizácie a siete, aby mohli venovať čas a kapacity internému rozvoju, zlepšeniu spolupráce so svojou členskou základňou a rozvíjať užšie vzťahy s rozmanitými kľúčovými hráčmi, zvlášť z oblasti štátnej a verejnej správy.

Kontakt: osf@osf.sk

 
Viac k tejto téme si môžete prečítať v dokumente.

Článok si môžete v plnom znení stiahnuť po kliknutí na obrázok nižšie. 

 

Dokument vznikol v spolupráci odboru kreativity a vzdelávania s externým odborníkom Ing. Lukášom Dankom, Ph.D., ktorý pôsobí ako odborný asistent na Ústave regionálneho rozvoja, verejnej správy a práva na Fakulte manažmentu a ekonomiky, ktorá je súčasťou Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne. V rámci svojej odbornej činnosti sa podieľal na projektoch mapovania KKP v SR i príprave strategických a koncepčných dokumentov pre oblasť verejnej správy. Jeho výskumné aktivity sú orientované na rozvoj kreatívnych klastrov, regionálne inovačné systémy a problematiku verejných politík.